Μενού
Your Cart

Αθλητική Διατροφή

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις που ο οργανισμός μας χρειάζεται σε μικρές ποσότητες για να διατηρήσει τη σωστή λειτουργία του.

Βρέθηκαν  20  προϊόντα  |  
12
24
48
Εταιρία: SOLGAR
Το Solgar® L-Arginine 1000 mg περιέχει Αργινίνη, ένα από τα είκοσι κλασικά αμινοξέα που συμμετέχουν σε διάφορες διεργασίες του σώματος.Τα αμινοξέα είναι τα θεμέλια της πρωτεΐνης και χρειάζονται για πολλές εσωτερικές λειτουργίες του σώματος. Ταξινομούνται σε «βασικά» ή «μη βασικά», με τα βασικά αμινο..
31,16€ 47,94€
Εταιρία: LAMBERTS
Η Γλουταμίνη αποτελεί μη απαραίτητο αμινοξύ, καθώς μπορεί να συντεθεί από τον οργανισμό. Ουσιαστικά αποτελεί το αμινοξύ που ανευρίσκεται σε υψηλότερη συγκέντρωση στον οργανισμό μας, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις να εντοπίζονται στα κύτταρα του βλεννογόνου του εντέρου (οπού χρησιμοποιείται για παρ..
43,63€ 67,13€
Εταιρία: LAMBERTS
(Ελεύθερης Μορφής)Η Καρνιτίνη αποτελεί ένα μη απαραίτητο αμινοξύ το οποίο συντίθεται στον οργανισμό από τη Λυσίνη. Η πιο γνωστή μεταβολική της λειτουργία της καρνιτίνης είναι η μεταφορά μακράς αλύσου λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια των μυϊκών κυττάρων, (συμπεριλαμβανομένων και αυτών του μυοκαρδίου), γ..
28,51€ 43,86€
Εταιρία: LAMBERTS
(Ελεύθερης Μορφής)Η Γλουταμίνη αποτελεί μη απαραίτητο αμινοξύ, καθώς μπορεί να συντεθεί από τον οργανισμό. Ουσιαστικά αποτελεί το αμινοξύ που ανευρίσκεται σε υψηλότερη συγκέντρωση στον οργανισμό μας, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις να εντοπίζονται στα κύτταρα του βλεννογόνου του εντέρου (οπού χρησι..
20,68€ 31,81€
Εταιρία: LAMBERTS
(Ελεύθερης Μορφής)Η Αργινίνη υπάγεται στα μη απαραίτητα αμινοξέα, αν και πολλοί ερευνητές το θεωρούν ως «υπό όρους απαραίτητο». Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται γιατί ο οργανισμός αδυνατεί να παράγει επαρκείς ποσότητες αργινίνης σε περιόδους ταχείας ανάπτυξης, σε περίπτωση τραύματος και σε καταστάσεις στ..
26,82€ 41,26€
Εταιρία: SOLGAR
Το Solgar® CoQ-10 (Coenzyme Q-10) 100mg περιέχει KanekaQ10®, μια πατενταρισμένη μορφή CoQ10 που έχει υποστεί ζύμωση με ζυμομύκητα και βιοπανομοιότυπη με το CoQ10 που παράγεται από το σώμα. Το CoQ10 υπάρχει σε δύο χημικές μορφές – οξειδωμένο (ουμπικινόνη) και ελαττωμένο (ουμπικινόλη). Μόλις οξειδωθεί..
41,57€ 63,95€
Εταιρία: SOLGAR
Το Solgar® Quercetin Complex with Ester C® Plus είναι αποκλειστική φόρμουλα της Solgar και συνδυάζει το σημαντικό βιοφλαβονοειδές Κουερσετίνη με Ester-C® και Βρωμελαΐνη. Η Κουερσετίνη είναι μη κιτρικό βιοφλαβονοειδές που λειτουργεί σε συνεργασία με τη Βιταμίνη C. Τα βιοφλαβονοειδή βρίσκονται από τη ..
34,09€ 52,45€
Εταιρία: LAMBERTS
Το Συνένζυμο Q10 ή ubiquinone ανακαλύφθηκε στον άνθρωπο από τον σύμβουλο της Lamberts Dr. Len Mervyn. Αποτελεί ουσία που μοιάζει με βιταμίνη και βρίσκεται στα μιτοχόνδρια όλων των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού. Τα μιτοχόνδρια, αποτελούν κυτταρικά οργανίδια που ο πρωταρχικός τους λειτουργικός ρό..
14,03€ 21,59€
Εταιρία: SOLGAR
Το Solgar® CoQ-10 (Coenzyme Q-10) 60mg Vegetable Capsules περιέχει KanekaQ10®, μια πατενταρισμένη μορφή CoQ10 που έχει υποστεί ζύμωση με ζυμομύκητα και βιοπανομοιότυπη με το CoQ10 που παράγεται από το σώμα.Το CoQ10 υπάρχει σε δύο χημικές μορφές – οξειδωμένο (ουμπικινόνη) και ελαττωμένο (ουμπικινόλη)..
30,52€ 46,96€
Εταιρία: LAMBERTS
Το Συνένζυμο Q10 ή ubiquinone ανακαλύφθηκε στον άνθρωπο από τον σύμβουλο της Lamberts Dr. Len Mervyn. Αποτελεί ουσία που μοιάζει με βιταμίνη και βρίσκεται στα μιτοχόνδρια όλων των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού. Τα μιτοχόνδρια, αποτελούν κυτταρικά οργανίδια που ο πρωταρχικός τους λειτουργικός ρό..
41,18€ 63,36€
Εταιρία: ΒΙΑΝ
Το TONOTIL Plus είναι συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει 4 αμινοξέα (L-Αργινίνη, L-Γλουταμίνη, L-Φωσφοθρεονίνη, L-Φωσφοσερίνη), βιταμίνη Β12 και καρνιτίνης, το οποίο βοηθάει στην τόνωση του οργανισμού και στην παραγωγή ενέργειας και είναι χρήσιμο ειδικότερα σε περιόδους:• Έντονης σωματικής προσπάθεια..
13,85€ 19,79€
Εταιρία: LAMBERTS
Q10 σε μορφή ελαιώδους εναιωρήματοςΤο Συνένζυμο Q10 ή ubiquinone ανακαλύφθηκε στον άνθρωπο από τον σύμβουλο της Lamberts Dr. Len Mervyn. Αποτελεί ουσία που μοιάζει με βιταμίνη και βρίσκεται στα μιτοχόνδρια όλων των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού. Τα μιτοχόνδρια, αποτελούν κυτταρικά οργανίδια που..
24,15€ 37,16€
Βρέθηκαν  20  προϊόντα

Πληροφορίες για Αθλητική Διατροφή

 Είναι απαραίτητες για διάφορες φυσιολογικές διεργασίες, όπως η παραγωγή ενέργειας, η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η αποκατάσταση των μυών. Στο πλαίσιο της αθλητικής απόδοσης, οι βιταμίνες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη βελτιστοποίηση των αθλητικών ικανοτήτων και στη στήριξη της συνολικής υγείας.

Οι βιταμίνες δρουν ως συνένζυμα, διευκολύνοντας τις ενζυματικές αντιδράσεις μέσα στο σώμα. Οι αντιδράσεις αυτές εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας, στη μυϊκή συστολή και στη σύνθεση σημαντικών μορίων. Για παράδειγμα, το σύμπλεγμα βιταμινών Β είναι απαραίτητο για τον ενεργειακό μεταβολισμό, μετατρέποντας υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες σε αξιοποιήσιμη ενέργεια. Χωρίς επαρκή επίπεδα βιταμινών, οι αθλητές μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένα επίπεδα ενέργειας, μειωμένη μυϊκή λειτουργία και συνολικά μειωμένη απόδοση.

Η σημασία των βιταμινών A, B, C, D και E για τους αθλητές

Ενώ όλες οι βιταμίνες είναι σημαντικές για τη διατήρηση της καλής υγείας, ορισμένες βιταμίνες έχουν συγκεκριμένα οφέλη για τους αθλητές. Ας εξερευνήσουμε τη σημασία των βιταμινών Α, Β, C, D και Ε στην αθλητική απόδοση:

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγιούς όρασης, την προώθηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και την υποστήριξη της υγείας των οστών. Όσον αφορά την αθλητική απόδοση, η βιταμίνη Α διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ακεραιότητας των επιθηλιακών ιστών, όπως το δέρμα και οι βλεννογόνοι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα υψηλής επίπτωσης ή δραστηριότητες αντοχής, καθώς οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να καταπονήσουν τους ιστούς του σώματος.

Βιταμίνη Β

Οι βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένων της θειαμίνης (Β1), της ριβοφλαβίνης (Β2), της νιασίνης (Β3), του παντοθενικού οξέος (Β5), της πυριδοξίνης (Β6), της βιοτίνης (Β7), του φυλλικού οξέος (Β9) και της κοβαλαμίνης (Β12), εμπλέκονται στο μεταβολισμό της ενέργειας, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών. Αυτές οι βιταμίνες είναι ζωτικής σημασίας για τους αθλητές, καθώς βοηθούν στη μετατροπή της τροφής που τρώμε σε ενέργεια, επιτρέποντας τη βέλτιστη απόδοση κατά τη διάρκεια της προπόνησης και του ανταγωνισμού.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη σύνθεση του κολλαγόνου. Για τους αθλητές, η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η έντονη άσκηση μπορεί να αυξήσει το οξειδωτικό στρες και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων και να υποστηρίξει την ταχύτερη αποκατάσταση από τις έντονες προπονήσεις.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μοναδική καθώς μπορεί να συντεθεί από το σώμα μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως. Διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών, στη ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Όσον αφορά τις αθλητικές επιδόσεις, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ισχυρών οστών και την πρόληψη καταγμάτων λόγω καταπόνησης, τα οποία είναι συχνά μεταξύ των αθλητών που ασχολούνται με δραστηριότητες υψηλής επίπτωσης.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Παίζει επίσης ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και δρα ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Για τους αθλητές, η βιταμίνη Ε είναι ιδιαίτερα ευεργετική λόγω της ικανότητάς της να μειώνει τις μυϊκές βλάβες που προκαλούνται από την άσκηση και να προάγει την ταχύτερη αποκατάσταση.

Πώς οι βιταμίνες συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας και στην αποκατάσταση των μυών

Η παραγωγή ενέργειας και η αποκατάσταση των μυών είναι δύο ζωτικές πτυχές της αθλητικής απόδοσης. Οι βιταμίνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και στις δύο διαδικασίες, εξασφαλίζοντας ότι οι αθλητές μπορούν να αποδίδουν τα μέγιστα και να αναρρώνουν αποτελεσματικά μετά από έντονες προπονήσεις.

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β, που περιλαμβάνει θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη, είναι απαραίτητο για τον ενεργειακό μεταβολισμό. Αυτές οι βιταμίνες βοηθούν στη μετατροπή των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών που καταναλώνουμε σε αξιοποιήσιμη ενέργεια. Χωρίς επαρκή επίπεδα βιταμινών Β, οι αθλητές μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένα επίπεδα ενέργειας, κόπωση και μειωμένη αντοχή.

Όσον αφορά την αποκατάσταση των μυών, οι βιταμίνες C και Ε είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η βιταμίνη C συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από την άσκηση, το οποίο μπορεί να βλάψει τα μυϊκά κύτταρα και να καθυστερήσει την αποκατάσταση. Η βιταμίνη Ε, από την άλλη πλευρά, δρα ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας, μειώνοντας τη φλεγμονή των μυών και προωθώντας την ταχύτερη επούλωση. Εξασφαλίζοντας τα βέλτιστα επίπεδα αυτών των βιταμινών, οι αθλητές μπορούν να ενισχύσουν την αποκατάσταση των μυών τους και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών από υπερβολική χρήση.

Ο αντίκτυπος των ελλείψεων βιταμινών στην αθλητική απόδοση

Οι ελλείψεις βιταμινών μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αθλητική απόδοση. Όταν οι αθλητές δεν καταναλώνουν αρκετές βιταμίνες μέσω της διατροφής τους ή έχουν μειωμένη απορρόφηση, μπορεί να βιώσουν διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στις αθλητικές τους ικανότητες.

Για παράδειγμα, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αντοχή και συνολικά μειωμένη απόδοση. Παρομοίως, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να συμβάλει σε αδύναμα οστά και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων λόγω καταπόνησης, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα ενός αθλητή να προπονείται και να αγωνίζεται.

Για να διασφαλίσουν τη βέλτιστη αθλητική απόδοση, οι αθλητές θα πρέπει να παρακολουθούν τακτικά τα επίπεδα των βιταμινών τους και να συμβουλεύονται έναν επαγγελματία υγείας ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο για να αντιμετωπίσουν τυχόν ελλείψεις.

Οι καλύτερες τροφικές πηγές βιταμινών για τους αθλητές

Ενώ τα συμπληρώματα βιταμινών μπορεί να είναι ευεργετικά για τους αθλητές, είναι σημαντικό να δίνεται προτεραιότητα στη λήψη βιταμινών από ολόκληρες τροφές όποτε αυτό είναι δυνατόν. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες διατροφικές πηγές βιταμινών για τους αθλητές:

Βιταμίνη Α: Γλυκοπατάτες, καρότα, σπανάκι και συκώτι

Σύμπλεγμα βιταμίνης Β: Δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχο κρέας, αυγά, όσπρια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Βιταμίνη C: Εσπεριδοειδή, φράουλες, πιπεριές και μπρόκολο

Βιταμίνη D: Λιπαρά ψάρια, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και έκθεση στο ηλιακό φως

Βιταμίνη Ε: Ξηροί καρποί, σπόροι, φυτικά έλαια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα οφέλη των συμπληρωμάτων βιταμινών για τους αθλητές

Αν και η λήψη βιταμινών μέσω πλήρων τροφίμων θα πρέπει να είναι η πρωταρχική εστίαση, τα συμπληρώματα βιταμινών μπορεί να είναι ευεργετικά για τους αθλητές, ειδικά όταν η διαιτητική πρόσληψη μπορεί να είναι ανεπαρκής. Τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν να γεφυρωθεί το κενό και να διασφαλιστεί ότι οι αθλητές καλύπτουν τις απαιτήσεις τους σε βιταμίνες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπληρώματα βιταμινών πρέπει να χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα μιας ισορροπημένης διατροφής και όχι ως υποκατάστατο της υγιεινής διατροφής.